Social Icons

Tuesday, 2 June 2015

Hebatnya Kaum Wanita Yang Para Suami Perlu Tahu


Nukilan ini dikongsikan oleh Puan Sheila Amir. Moga perkongsian ini menjadi panduan dan kesedaran buat para suami di luara sana. Bacalah.....

Orang perempuan ni kuat. Bab mengandung, dari mula mengandung, mcm2 kena go thru. Morning sickness, sakit kepala, sakit pinggang, sakit belakang, kaki cramped tengah malam, nk bangun dari katil susah, nk bjalan tak larat badan berat dh mcm badak. Itu belum yg kena sembelit & buasir.

9 bulan bawa kandungan. Lepas tu bab bsalin, berjam-jam tahan sakit contraction. Ada yg bhari-hari. Sakitnya Allah je yg tau.

Belum campur sakit kena seluk nk cek jalan, sakit kena gunting, sakit kena jahit. Even ada yg end up kena czer. Bila dh settle, bab berpantang pulak. Paling elok pantang 100 hari. Tak boleh makan tu, tak boleh makan ni.

Jalan kena slow2 sebab sakit. Lagi2 kalau yg kena jahit tu. Tak kisah la jahit czer ke jahit bawah. Dua2 pun sakit. Lepas tu nk kena kuruskan badan balik, nk hilangkn stretch marks yg degil tu, nk kempiskan “poket kangaroo” lagi & the list goes on.

Jadi 9 bulan plus 100 hari pantang, seorg wanita bkorban lebih kurg 1 tahun utk melahirkan seorg anak yg kemudian berbin/berbintikan suaminya.

Maka wajarlah para suami menghargai & memuliakan isteri masing2. Dont take them for granted. Percayalah, segagah mana pun lelaki, dia tak mampu nk mengandung & menahan sakit bsalin yg mampu ditanggung oleh selembik-lembik seorg wanita. Ada sebab kenapa Allah pilih wanita yg melahirkan zuriat & keturunan anda..

Nukilan sepenuhnya: Puan Sheila Amir
Kredit gambar: Tengoktvonline

Anda mungkin juga meminati

0 comments:

Post a Comment

 

Sample text

Sample Text

Sample Text