Monday, 20 October 2014

Program 'I Want To Touch A Dog' -JAKIM Siasat.


KUALA TERENGGANU: Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (Jakim) akan menjalankan siasatan terperinci berhubung penganjuran acara 'I Want To Touch A Dog' (Saya Mahu Sentuh Anjing) yang berlangsung di Central Park, One Utama dekat Petaling Jaya, petang semalam.

Ketua Pengarah Jakim Datuk Othman Mustapha berkata program itu tidak sepatutnya berlaku dan pihaknya kesal dengan sikap tidak bertanggungjawab pihak penganjur yang tidak prihatin dengan sensitiviti umat Islam di negara ini.

Katanya, Islam di Malaysia yang berpegang teguh kepada Mazhab Syafie sudah jelas memperincikan bahawa anjing dan babi itu tergolong dalam najis mughallazah (berat).

"Acara itu tidak pernah dianjurkan sebelum ini dan ia merupakan kali pertama didedahkan kepada masyarakat, kita orang Islam dan agama sudah menetapkan dengan jelas hukum berkaitan anjing.

"Jakim akan segera menyiasat perkara ini dan sebarang tindakan akan dirujuk pada peruntukan-peruntukan yang ada," katanya kepada pemberita mengulas penganjuran program itu yang mendapat sambutan luar biasa daripada kalangan umat Islam di sekitar ibu kota, semalam.

Othman ditemui media selepas merasmikan Multaqa Pengetua Sekolah Agama peringkat kebangsaan di sini, malam tadi.

Beliau turut menasihatkan umat Islam agar melihat semula dan mendapatkan pandangan ulama mahupun ustaz sama ada apa yang dilakukan mereka dengan menyentuh, memeluk dan mendukung anjing itu betul dari segi agama dan selaras dengan tuntutan Islam.

Penganjuran program 'Saya Mahu Sentuh Anjing' oleh Syed Azmi Alhabshi yang bertujuan membantu orang ramai terutama masyarakat Islam untuk mengatasi rasa takut mereka terhadap anjing.

Program selama dua jam bermula 8 pagi hingga 10 pagi itu dibanjiri ratusan umat Islam bagi memberi peluang kepada mereka untuk menyentuh anjing sambil diperhatikan oleh pemilik haiwan.

Sementara itu, ketika ditanya tentang kehadiran seorang ustaz di samping dua individu lain dalam forum mini bagi menjawab pertanyaan dan kemusyiklan berkaitan anjing dalam acara tersebut, Othman berkata pihaknya akan turut menyiasat kelayakan agama lelaki berkenaan.

"Buat masa ini, kita tidak dapat maklumat lengkap sama ada betul atau tidak individu itu ustaz, sekarang ini siapa-siapa yang pakai songkok (berpenampilan alim) pun sudah boleh jadi ustaz," katanya. - Bernama

Kempen ‘I Want To Touch A Dog’ – Apa Komen Ustaz Kazim Elias?



Salam sejahtera..

Kempen Saya Mahu Sentuh Anjing..

Hurmm satu kempen utk mmbuang stigma bg Org Muslim n khususnya org Melayu kononnya.. Siap bwk dalil kisah org masuk syurga krn bg minum kpd anjing lg.

Membela anjing utk jg kebun utk jg keselamatan rumah utk mengesan barang jenayah tidaklah dilarang malah harus didlm Islam.

Tetapi nak dijadikan sbg binatang peliharaan spt kucing ayam dll tidaklah boleh dipndg ringan krn ianya melibatkan urusan ibadat seharian.

Mana boleh saja2 bela, saja2 nak pegang. Sebab apa nak pegang? Isu apa? Nak jdkan anjing sbg apa? Mula2 pegang pastu bela ,pastu masuk dlm rumah pastu? Pastu?

Binatang mughalazah ini mcm babi jugalah mugahalazahnya, lepas ni buat la kempen pulak pegang babi dgn melawat ke pasar babi lepas tu melarat ke makan babi pulak.

Ini semua ada agenda halus utk meliberal n mempluralkan agama. Tidaklah salah pegang anjing, tp apa sebabnya sampai buat kempen?Nape x buat kempen ke masjid ke? Kempen menerima hudud ke kempen menerima konsep Kalimah Allah yg sebenarnya ke..

Inilah jarum halus yg dicucuk kpd umat Islam agar menjadi fahaman liberal n plural.. Nnt akan ada yg kata knp ustaz bising isu anjing knp x bising isu memegang bukan mahram x bertudung dll, yg itu pun berkali2 dah saya tegur n nasihat tp dlm bab kempen anjing ni, ianya satu gerakan yg cukup halus utk menghalalkan sesuatu yg sudah diharamkan dan dimulakan dgn satu kempen secara kecil2an yg akhirnya akan merubah n menidakkan hukum dan itulah tujuan asalnya.

Berhati2lah dgn kempen sebegini, lepas kempen arak mai anjing pulak lepas ni apa pulak? Jgn lepas ni buat kempen babi pulak dgn alasan bahawa babi skrg dah bersih dah diternak dlm aircond dah mengamalkan tahap kebersihan mematuhi piawaian antarabngsa.

Halusnya kempen anjing ini namun sayang ada segelintir umat Islam yg tidak cukup halus matahatinya utk meneliti…. -Ustaz Mohd Kazim Elias

Sunday, 19 October 2014

Kehidupan Kanak-Kanak Di Felda Guar Napai - Mengaji Al-Quran

Mengaji Quran
Ketika kecil - di sekolah rendah - kami anak-anak Felda Guar Napai akan mengaji Quran setiap hari di rumah Mak Long Denah (Al-Marhumah). Suaminya Pak Long Seman diamanahkan menjadi pengurus kedai syarikat.  Ini adalah kedai milik bersama semua peneroka FGN yang menjual pelbagai barangan keperluan harian. 

Mengaji di rumah Long Denah menjadi kenangan yang membahagiakan. Puluhan anak murid lelaki dan perempuan berdatangan ke rumahnya sebaik jam 2 petang - hingga jam 5 petang. Suara puluhan anak sekolah rendah mengaji muqaddam dan Al-Quran memang jauh kedengaran gemanya. Ianya diselang seli dengan tingkah suara Mak Long Denah yang membetulkan bacaan kami. Meriah suasananya

Bila sudah mengaji pondok dan mendalami pengajian agama, Pak Lang sedar apa yang kami lalui - mengaji di rumah Long Denah adalah suatu yang sangat bermakna. Ianya permulaan kehidupan yang diwarnai dengan keindahan ayat-ayat al-Quran. Bumi Felda tempat kami tinggal itu jadi begitu berkat. Hidup aman damai, bertolong bantu, bergotong royong dengan penuh muafakat.

Rumah Mak Long Denah itu masih rumah asal yang disediakan pihak Felda. Kecil dan comel. Walaupun belum ada bekalan letrik, semua tidak merungut dengan kepanasan. Sebenarnya keadaannya tidaklah terlalu panas. Kami boleh duduk bersesak-sesak sambil tekun membaca . Mengulang-ngulang sendiri atau dibantu teman itulah yang 'menghingar-bingarkan' suasana menunggu giliran untuk membaca di depan Mak Long. 

Jika kami salah, mulanya Mak Long akan membetulkannya secara lembut dan biasanya berkesan. Tetapi ada juga di kalangan kami yang 'bengap' sikit. Agak susah hendak mengeja dan menyebut dengan sempurna. Berkali-kali di tegur masih tidak dapat juga. Ketika itu barulah Mak Long menaikkan suara. Biasanya Mak Long akan arahkan murid yang lebih besar dan lebih mantap bacaannya untuk membimbing si'bengap' tadi. 

Mengaji Quran antara aktiviti pendidikan utama di kalangan anak-anak Felda ini. Ianya inisiatif Pak Long Seman dan Mak Long Denah untuk menyumbang masa dan tenaga dalam mendidik anak-anak jiran mereka. Kebanyakan kami di Felda ini ada hubungan dan kaitan keluarga kerana datang dari kampung-kampung di sekitar. 

Jadi rasa bertanggung jawab untuk membantu mendidik kami semua - yang dianggap seperti anak sendiri itu menjadi pendorong yang kuat kepada mereka berdua. Hasil keikhlasan mereka suami isteri mempergunakan rumah mereka sebagai taman Al-Quran, Allah berkati keluarga mereka. Semua anak-anak Pak Long cerdik-cerdik dan berjaya belajar sehingga di peringkat universiti. Ada yang menjadi pegawai tadbir, doktor, guru dan sebagainya. 

Kesungguhan ibu bapa kami menekankan soal mengaji Al-Quran sampai khatam memang ketara. Rata-rata kami khatam Al-Quran ketika masih di sekolah rendah. Pak Lang sendiri bersyukur - berkat didikan Mak Long, Pak Lang dapat bawa ilmu 'Alif, Ba, Ta" ini sampai ke peringkat Al-Azhar. Ya! "Alif Ba Ta" nya Pak Lang belajar dengan Mak Long. 

Mak Long dan Pak Long memang buat kami seperti anak mereka sendiri. Kami pula anggap mereka seperti ibu bapa kami disamping sebagai guru. Hubungan guru dan murid-murid ini sangat membekas ke hati kami. Meriahnya ketika itu suasana 'kelas pengajian Al-Quran Mak Long Denah, Tuhan saja yang tahu. 

Ketika itu di semua rumah, memasak menggunakan dapur kayu api. Kayunya di kutip daripada dahan atau ranting getah yang jatuh di ladang (kebun) getah. Setiap minggu hari Jumaat dan Sabtu, kami akan mencarikan kayu api untuk keperluan rumah Mak Long. Berpuluh orang anak-anak kecil ini akan masuk ke kebun getah berkumpulan. 

Masing-masing mendapatkan dahan dan ranting getah, mengikatnya lalu memikulnya balik ke rumah Mak Long. Ada satu dua kumpulan mengangkutnya menggunakan basikal tua. Sebaik sampai, semua akan mengambil bahagian, memotong (mengerat) dan membelahnya. Kemudian semua kayu yang dibelah sama saiz itu disusun bertingkat tinggi. 

Kami lakukannya secara gotong royong di kalangan anak-anak sebaya kami. Kami 'manage' sendiri. Dan menariknya kami terlatih buat kerja hingga selesai. Semuanya berebut-rebut dalam berkhidmat untuk Mak Long. Tidak ada yang culas, malas atau berehat santai membiarkan orang lain bekerja. Situasinya terbit dari rasa cinta dan sayangkan guru. Kami semua amat menghargai jasa Mak Long Denah. 

Satu hal yang tidak boleh dilupakan ialah bagaimana Mak Long bermurah hati menyediakan juadah air minuman dengan bubur kacang hijau yang sangat lazat. Indahnya suasana.

Gotong royong ini kami lakukan dari masa ke semasa. Ikut apa keperluan Pak Long dan Mak Long. Ketika Pak Long hendak luaskan halaman rumah - untuk menjadi tapak membangunkan rumah yang baru, kami bergotong royong mencangkul tanah bukit di depan rumahnya. Tanah itu kemudian kami angkut  untuk di ratakan di bahagian belakang rumah. 

Kami masukkan tanah itu ke dalam kereta sorong atau memasukkannya ke dalam guni dan mengangkatnya ke belakang rumah. Puluhan anak-anak kecil bekerja seperti semut, berpeluh-minyak setiap orang. Tetapi dalam hati terasa puas. Air muka kami bahagia berkhidmat kepada seorang guru yang banyak jasa. 

Walaupun sesekali kami dirotannya, kami tetapi sayangkannya. Mak Long memang tegas dan garang - itupun pada pandangan budak-budak. Sebenarnya itulah caranya dalam mendidik kami dan anak-anaknya. Mak Long tidak membezakan kami dengan mereka.

Rumah Mak Long Denah dan Pak Long Seman memang rumah bertuah. Berkat Al-Quran melimpahi ke segenap ruang rumah dan keluarganya. Bila Pak Lang sudah mengaji pondok dan mengenali dari dekat kehidupan orang-orang beragama, Pak Lang sedar betapa bernilainya pengorbanan Pak Long dan Mak Long. 

Bayangkan rumah mereka menjadi pancaran suara bacaan Al-quran dari anak-anak yang belum berdosa (belum baligh). Suara Al-Quran ini bukan sahaja bergema di sekitar perkampungan kami setiap hari pagi atau petang, tetapi juga bergema ke langit yang ketujuh. Para malaikat tentunya (seperti dinyatakan di dalam hadis) mengutip bacaan kami dan membawanya ke hadhrat Allah swt secara langsung. Ianya berlaku setiap hari - 7 hari seminggu...Masya Allah!! 

Jika hari cuti sekolah Jumaat dan Sabtu, kelas mengaji Al-Quran ini tetap diteruskan pada sebelah pagi atau petang. Ianya mengikut keadaan dan kesesuaian. Kadang-kadang cuti panjang persekolahan hujung tahun, kelas pengajian Al-Quran ini tetap diteruskan. Mak Long seolah-olah tidak mahu rehat dari memberi khidmat mulianya itu. Mak Long mahu terus mengajar kami - membetulkan sebutan atau bacaan kami. 

Pak Lang yakin, pengalaman puluhan tahun mengajar Al-Quran menjadikan Mak Long sudah hafal Al-Quran secara begitu. Menariknya ialah anugerah Allah padanya. Ingatannya cukup kuat. Mak Long ingat ayat dan surah Al-quran yang kami baca. Setiap kali kami tersilap atau tersalah. tanpa di lihatnya - sekadar dari jauh Mak Long akan meninggikan suara membetulkan kesilapan sebutan, tajwid dan sebagainya. 

Mak Long kembali ke rahmatullah ketika Pak Lang berada di Guar Napai. Ketika itu Pak Lang menetap sementara di Felda Guar Napai - berkhidmat mengajar di Maktab Pengajian Islam, Kodiang. Mak Long jatuh di tangga masjid Guar Napai. 

Rasanya malam itu, baru 2,3 hari Ramadhan (1998?). Ketika mahu menaiki tangga masjid untuk solat Isya dan Terawikh, Mak Long terus jatuh dan tidak sedarkan diri (Darah tinggi). Ketika di Hospital Jitra malam itu sempat Pak Lang ikut melawat.dan menbacakan surah Yasin untuknya. 

Mak Long akhirnya dijemput Allah ke sisiNya setelah puluhan tahun menyumbang tenaga bakti berjuang memandai anak bangsanya dengan mengajar Al-Quran. 

Ya Allah, ampuni dan rahmatilah Mak Long Hajjah Denah dan Pak Long Haji Seman serta keluarga - atas jasanya mengajar kitab suciMu untuk kami semua. Muliakanlah mereka dan kami semua dengan kemuliaan Al-Quran ketika kami berada di hadapanMu di Padang Mahsyar.

Jadikan mereka sekeluarga dan kami semua mendapat kasih sayangMu di dunia dan akhirat - dengan berkat Al-Quran. Matikanlah kami dengan sebaik-baik kematian, dan tolonglah lepaskan kami dari siksa kubur dan siksa neraka (Wal -'iya zubillah) dengan berkat Al-Quran dan dengan berkat syafaat Rasulullah SAW. Amin!!

Mhn para pembaca blog ini sudi menghadiahkan al-Fatehah untuk Al-Marhumah Mak Long Hajjah Denah. ALFATEHAH.

(Dianggarkan blog ini dikunjungi oleh 5,000 ke 8,500 orang pengunjung setiap hari). 

Saturday, 18 October 2014

Usia Sudah Melebihi Separuh Abad - Bagaimana Menghadapi Kematian

Perjalanan ke Jawa Tengah kali ini begitu memenatkan. Mungkin kerana agak tergesa-gesa mengejar waktu. Saya menuju Yogjakarta dalam keadaan jerebu tebal memenuhi ruang angkasa Sumatera. Pulau jawa juga hampi gelap dek jerebu. Jadi sebaik sampai di Yogja, setelah solat dan merebahkan diri di bilik hotel, terus terlelap. Keletihan menjadikan hasrat mahu menulis terpadam. 

Sepanjang perjalanan kali ini, Pak Lang banyak membaca. Membaca biasanya membuka minda untuk merenung dan berfikir. itulah yang berlaku kepada pak Lang jika membaca. renungan pak Lang ialah kepada perjalanan hidup. Muhasabah diri mungkin. 

Ketika saya merenung semula hari-hari dalam hidup saya yang sudah menjadi sejarah, rasa cemas dan bimbang mula datang. Umur yang semakin singkat ini benar-benar mencemaskan. Apa dan bagaimana keadaan Pak Lang bila dipanggi pulang oleh Allah ke negeri yang kekal abadi? 

Teringat kawan-kawan yang sama-sama dalam kelas kami di Sekolah Kebangsaan Felda Guar Napai dulu. Kami tidak ramai. Kalau tidak silap ingatan, hanya 21 orang sahaja. Walaupun tidak ramai, tidaklah Pak Lang ingat semuanya sekarang. 

Mengenangkan diri yang sudah 54 tahun ini, teringat juga wajah kawan-kawan yang ditemui semula sekarang. Setelah puluhan tahun tidak berjumpa, wajah dan tubuh masing-masing membayangkan kehidupan lama yang sudah ditempuh. Kebanyakannya sudah beruban. 

Jika dulu lincah, cergas dan berlari ke sana ke mari, sekarang kami sudah lambat melangkah kaki. Sudah semput dan cepat letih. Kulit yang membalut anggota tubuh sudah lama lembut - sudah tidak secekang seperti dulu. Tubuh badan juga sudah jauh mengesit. Ada ramai juga yang menanggung berbagai penyakit. 

Semuanya adalah peringatan Allah untuk bersiap sebelum di panggil balik ke akhirat. Sudah ramai kawan rakan yang sebaya atau anak-anak yang lebih muda - terlebih dahulu meninggalkan kita. Tanah kubur di Felda Guar Napai juga menghimpunkan yang tua dan muda serta anak-anak kecil.

Bilakah mati akan menjemput kita? Kita cerdik kalau kita insaf dengan kematian. Mati adalah penutup kelazatan. Bahasa tepatnya mati itu 'memotong' apa jua kelazatan. Ingatkan kematian, menghapus semua keinginan nafsu. Jika sekarang - dalam usia sebegini, kita sudah kerap mengingati mati, syukurlah kerana ramai lagi yang tidak sedar dia akan mati. 

Jika ditanya kepada sesiapa yang berusia melebihi separuh abad, ingatan kepada kematian sudah semakin kerap. Apatah lagi jika sudah mengidap berbagai penyakit kronik. Hidup bertemankan ubat. Persinggahan harian dan mingguan adalah klinik atau hospital. Kebimbangan dengan kematian adalah suatu yang lumrah bagi kebanyakan orang yang insaf. 

Wajarlah kita bimbangkan keadaan diri yang belum mencapai hati yang selamat. Bagaimana dan bilakah masanya akan mendapat hati mutmainnah, tidak lah tahu. Apa yang pasti, serasa tiada apa-apa kemajuan di daloam meningkatkan rasa hati kepada Allah. 

Malangnya tidak ada tolak ansur di sisi Allah. Syarat untuk selamat di akhirat ialah membawa hati yang sejahtera daripada sifat-sifat yang keji. 

Apakah sifat-sifat keji itu? 

Antaranya ialah sifat cinta dunia, takut mati, sombong, takabbur, ego, bangga diri, rasa diri selamat, hasad dengki, cemburu, sakit hati, menunjuk-nunjuk, sukakan pujian, gemarkan sanjungan, tidak sanggup ditegur, tidak merasa bersalah dengan Allah, tidak mahu beralah, tidak mahu bertolak ansur, kedekut, mengumpat, mengadu domba, menghina dan mengejek sesama muslim, berbohong, menipu, pemarah, penakut, memakan harta orang tanpa hak dan sebagainya. 

Jika dilihat kepada sejarah hidup, tidak terhitung kesalahan dan kesilapan. Bagaimana mahu menyelesaikannhya? inilah yang menghantui diri yang sudah lebih separuh abad ini. Luluskah menempuh kematian. Bagaimana keadaan malaikat maut mencabut nyawa nanti? Allah!!! 

Kehidupan Kanak-Kanak Di Felda Guar Napai - Suka Bercerita

Ketika kecil, Pak Lang suka berangan-angan. Bahkan suka pula bercerita. Entah bagaimana, minat bercerita itu muncul di dalam diri. Seingat pak Lang ketika mengaji Quran di rumah Mak Long Denah, Pak Lang akan ambil masa menunggu giliran membaca Quran di depan Mak long sambil berbual dan bercerita. Ramai yang berkerumun. Pak Lang hanya bercerita tanpa skrip. Otak ligat memikirkan apa peristiwa / 'plot' selanjut dan selanjutnya demi mengikat kawan2 untuk terus mengikuti penceritaan khayalan Pak Lang itu. 

Bila ramai yang berkerumun, kami akan terlerai bila Mak Long bawa rotan. Semua sekali kena rotan. Memikirkan hal itu, sangat rasa bersalah dengan Mak Long. Beliau mengajarnya sesungguh hati - tanpa upah. Kesungguhannya mendidik kami sangat terasa berkatnya. Semua kami menguasai Al-Quran dengan lancar dan khatam sejak di sekolah rendah - berkat asuhannya. 

Aktiviti bercerita ini Pak Lang teruskan sehabis waktu mengaji. Kami panjat pokok belimbing depan rumah Long Denah dan duduk di di celah-celah dahannya sambil bercerita. Belimbing yang masih putik itu pun kami makan. 

Rupanya bercerita ini, membantu banyak dari segi penguasaan bahasa, yakin diri, kreativiti, kepekaan dan sebagainya. Aktiviti bercerita ini wajar di laksanakan di sekolah-sekolah. Banyak manfaatnya untuk pengembangan potensi diri pelajar. Jika di latih, setiap orang pelajar akan menjadi pencerita yang baik. Setiap orang tentu mahu bercerita tentang dirinya kepada orang lain. Kalau diminta seseorang bercerita tentang hal sebegini, pastilah masa yang panjang diperlukan. 

Ada satu lagi kemahiran yang perlu dilatih di dalam diri anak-anak iaitu menyediakan buku catitan kecil. Di kalangan mereka yang suka mencatit ini - walaupun warga korporat besar, mereka lebih mengenali buku kecil 555.  Tun Dr Mahathir sendiri menggalakkan anak cucunya menggunakan buku 555 ini. 

Bercerita dan menulis adalah dua aktiviti asas yang sangat berupaya membina minda (cara berfikir di luar kotak) dan merancang atau mengurus. Ilmu pengurusan boleh dicanai sejak kecil melalui teknik mencatat semua aktiviti yang akan dibuat. Catatan membantu untuk membuat semakan, analisa dan pembetulan

Jika semua perkara yang hendak dibuat itu dilatih sejak kecil agar dicatit dan disemak dari jam ke jam, anak-anak akan menjadi seorang perancang besar. Ianya mengajar mereka fokus dengan aktiviti bermanfaat yang direncanakan. 

Aku Yang Sama, Kini Hanya Berhijab - Kisah Suku Asli Austalia.

Pak Lang pernah ke Australia. Pernah juga ke Eropah dan Amerika Syarikat. Suasana masyarakatnya menyulitkan seseorang mempertahankan iman dan syariatnya. Ramai yang kecundang. Pelajar-pelajar Melayu Islam yang cerdik pintar yang dihantar ke sana, biasa kita temui menjadi sebodoh-bodoh makhluk. Kalau sudah sanggup berzina dan minum arak, jatuhlah martabat kemuliaan sebagai manusia yang berakal. 

Walaupun tidak semua - mungkin juga tidak ramai, tetapi untuk seseorang yang mahu beragama, kehidupan bebas di sekeliling pasti mencabar. Justeru ramai yang mengambil keputusan berkahwin walaupun menghadapi kekangan masa dan ekonomi yang sulit.

Ada pelajar Melayu Malaysia yang asalanya bertudung litup, membuka tudungnya dan lupa diri setelah sebulan dua di negara-negara tersebut. Ianya persoalan soal jati diri. Jika iman kuat dan banyakkan usaha mendekati Allah swt, akan ada ruang keselamatan. Allah biasanya akan temukan dengan kelompok yang boleh kita menumpang membentengi diri. 

Sila baca kisah menarik keislaman seorang wanita asli Australia seperti berikut:


Suku Asli Australia memeluk Islam.

SARAH merasa dirinya masih sama seperti tiga tahun yang lalu sebelum memeluk Islam. Yang berubah, katanya, hanya prestasi beliau yang kini telah mengenakan hijab. 

Besar di lingkungan agama di New South Wales, Australia, Sarah perlu waktu yang panjang untuk mencari Islam. Dalam pencarian kebenaran tentang Islam, Sarah telah melakukan penyelidikan, membaca buku dan menonton video mengenai Islam di internet. Menurut Sarah dirinya tidak pernah mengalami kebahagiaan sebegitu besar yang akhirnya memutuskan menjadi Islam semasa masih di kuliah psikologi. 

"Kepada warga Australia yang menyaksikan acara ini, kita tidak banyak mempunyai perbezaan," katanya dalam acara kisah Suku Asli Australia masuk Islam.

"Aku juga warga Australia. Darahku merah dan aku punya rambut. Tapi aku telah memilih hidupku. Aku tetap sama hanya aku sekarang memakai hijab." Gambaran negatif mengenai Islam tidak mengendurkan hatinya untuk mempelajari Al Quran 

Tergerak menyebarkan ajaran Islam di tengah stigma negatif awam, sebuah program televisyen di Australia, The Feed, menjelma menjadi jambatan bagi komuniti muslim. Para mualaf kulit putih, menjadikan medium ini untuk menceritakan tentang erti Islam yang sebenarnya. 

Dalam salah satu acaranya, The Feed menghadirkan seorang wanita mualaf asal Sydney. Itulah Sarah keturunan Orang Asli seperti yang disebutkan.

"Aku bangga menjadi muslim Australia-Orang Asli. Sebuah ketenangan yang mendalam saat aku berdoa dan berkomunikasi dengan Tuhan. Aku belum pernah merasakan hal yang demikian sampai aku memeluk Islam," kata Sarah kepada SBS melalui The Feed. 

Sarah mengakui dirinya kerap mendengar pelbagai tuduhan keji yang beredar di masyarakat. Namun keadaan ini akan membawanya kepada Al-Quran yang kelak menjadi pegangan hidup Sarah. 

"Di dalamnya tidak ada perintah atau anjuran tentang penyeksaan, konflik dan perang." 

Penduduk muslim telah mendiami Benua Australia lebih dari 200 tahun dengan jumlah mereka seramai 1.7 peratus daripada 20 juta penduduk Australia. 

Bagi warga muslim Sydney lain, Luke, Islam yang sebenarnya tidak seperti yang digambarkan di media. Itulah yang membuatnya selesa memeluk Islam.  

"Apa yang berlaku di dunia sana atau di Australia, aku tidak pernah mempunyai pandangan negatif tentang Islam," kata Luke. "Aku tahu Islam yang sebenarnya dan itu memberi saya kedamaian." 

Sementara reporter The Feed, Patrik Abboud berkata programnya itu didasari oleh keinginan untuk menunjukkan kehidupan warga Australia yang memilih Islam sebagai agamanya. 

"Aku ingin melihat kenyataan warga Australia yang memilih Islam," kata Abboud. "Itu adalah salah satu elemen komuniti muslim yang jarang dibincangkan." 

Baginya, Sarah pula mewakili wanita Australia yang memilih Islam bukan kerana pernikahan. 

"Sarah adalah orang Australia-Orang Asli yang mempunyai mata biru dan berkulit putih. Dia seperti warga Australia lain," Abboud menambah. 

Presiden Australiaan New Muslims Association, Said Kanawati berkata program The Feed akan menghadirkan 3-4 orang mualaf setiap minggunya, khususnya Australia kulit putih. 

"Aku tidak ingin melihat agamaku diseret ke lumpur atau menyaksikan saudara-saudara sesama warga Australia merasa takut kepadaku, isteriku atau anakku. Jadi aku melakukan ini demi masa depan muslim dan Australia." 

Sumber; IbnuHasyim

"Aku Melihat Kebanyakan Orang Yang Masuk Ke Dalam Neraka Ialah Wanita"

  

Rasulullah saw bersabda: 
"Aku berdiri di atas syurga, kebanyakan orang yang masuk ke dalamnya ialah golongan miskin, sedangkan orang-orang kaya tertahan di luar pintu syurga kerana dihisab. Selain itu, ahli neraka diperintahkan masuk ke neraka. Dan ,aku telah berdiri di atas pintu neraka, aku melihat kebanyakan orang yg masuk ke dalamnya ialah wanita." (HR. Bukhari) 


Di antara yang menyebabkan wanita masuk neraka adalah: 

1. MENDEDAHKAN AURAT
Aurat wanita hukumnya wajib dijaga, kerana jika aurat itu sedikit saja tersingkap, maka syaitan akan menungganginya untuk membuat laki2 yg melihatnya tergoda nafsunya. Wanita yang menjaga auratnya selama hidup didunia berdasarkan tuntunan SYARIAH akan memperoleh belaian rahmat Allah swt yang luasnya tak terkira.

2. MENYAKITI HATI SUAMI 
Dalam sebuah hadits, Rasulullah saw.bersabda: 
" Tidak seorang wanita pun yang boleh menyakiti hati suaminya melalui kata-kata
kecuali Allah swt akan membuat mulutnya kelak di hari kiamat selebar tujuh puluh dzira', kemudian akan mengikatkannya di belakang lehernya." 

Diantara sikap yang tergolong dalam menyakiti hati suami: 
-tidak mau melayani keinginan seks suami. 
-membelanjakan harta suami tanpa izin dan
-meminta cerai tanpa alasan.

3. MENYUSUI ANAK ORANG LAIN TANPA IZIN SUAMI

4.KELUAR RUMAH TANPA IZIN SUAMI 
Rasulullah saw bersabda :
"wanita adalah aurat. Jika ia keluar, setan akan mengikutinya."

5. TIDAK MANDI WAJIB DARI HAID DAN NIFAS 
Rasulullah saw. melihat di antara kerumunan wanita yg menjerit-jerit dengann siksaan yang begitu pedih. Kaki dan tangan mereka diikat. Salah satu penyebabnya ialah mereka tidak mandi wajib dari haid dan dari nifas.

6. BERSOLEK AGAR DILIHAT OLEH PANDANGAN AJNABI
Ibnu Abbas meriwayatkan hadits dari rasulullah saw. bersabda :
"Apabila seorang wanita keluar rumah dgn bersolek dan memakai haruman (suami ridha) maka dibangunkan untuk suaminya sebuah rumah di neraka."

7. SUKA MEMBICARAKAN KEAIBAN ORANG LAIN

8. MENONJOLKAN DIRI SUPAYA TERKENAL
Bukan harta yg mnyebabkan manusia terperosok kelembah kehinaan melainkan kesalahan orientasinya sendiri.

9. TIDAK MENGERJAKAN SOLAT DAN INGKAR KEPADA ALLAH
Setinggi mana jua kejayaan apapun pencapaian kita selama hidup didunia, tetapi kita tidak pernah menjadikannya sebagai medium untuk menegakkan kalimat Allah swt, maka kelak kita akan dimasukkan ke dalam neraka. Na'uzubillah.


10. MENGADU DOMBA DAN SUKA BERDUSTA 
Ketahuilah bahawa mengadu domba dan berdusta itu adalah sifat syaitan.

11. AHLI FITNAH. 
Rasulullah saw. bersabda: "tidak aku tinggalkan setelahku suatu fitnah yg lebih berbahaya bagi laki-laki daripada wanita."

12. KEDEKUT DAN TIDAK MEMPERDULI ORANG LAIN
Orang-orang yg tidak menafkahkan hartanya di jalan Allah swt. seperti tidak berzakat atau derma kepada sesama, pasti mendapat siksa yg pedih.

Itulah golongan wanita-wanita penghuni Neraka, kecuali mereka bertaubat kpd Allah swt. dengann bersunguh-sungguh.

Banyak Lagi Ruang Jihad Di Malaysia - Ustaz Ahmad Yakob

KOTA BHARU: Pemangku Ketua Dewan Ulama PAS Pusat, Datuk Ahmad Yakob mengingatkan masyarakat Islam di negara ini tidak mudah terpengaruh dengan seruan jihad oleh kumpulan tertentu sama ada di dalam mahupun luar negara.

"Kita tidak tahu matlamat sebenar kumpulan ini dan kita perlu berhati-hati dengan perkataan atau kalimah yang digunakan mereka. "Ibu bapa mesti tanya khabar anak di luar negara dan perlu mengetahui bidang apa yang mereka pelajari dan siapa kawan mereka. Ini semua perlu ditanya kerana bimbang anak-anak mereka akan terpengaruh," katanya.

Beliau berkata demikian kepada pemberita selepas melancarkan Buku Khalifah: Kita Pilihan ALLAH di Medan Ilmu, di sini semalam.

Beliau yang juga Menteri Besar Kelantan berkata, jihad bukan sahaja dengan mengangkat senjata, malah banyak lagi aspek lain yang turut dikategorikan sebagai jihad.

Menurut beliau, ianya termasuk jihad dari sudut ekonomi dan juga pendidikan yang memerlukan umat Islam menguasai kedua-dua aspek penting ini.

Semantara itu, buku 'Khalifah: Kita Pilihan Allah' karya Ustaz Ahmad didiskusikan oleh beliau di Dataran Ilmu pagi tadi dan majlis pra-pelancaran telah disempurnakan oleh YB Dato Dr Johari Mat, Timbalan Pesuruhjaya PAS Kelantan merangkap ahli Dewan Negara. 

Majlis tersebut turut dihadiri exco kerajaan negeri Datuk Abdul Fattah Mahmood, Datuk Che Abdullah Mat Nawi dan Dr Hj Ramli Mamat serta beberapa yang lain.

Majlis pelancaran penuh nanti akan disempurnakan oleh mantan Menteri Besar Tuan Guru Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat dalam tempoh terdekat. -HARAKAHDAILY 18/10/2014

Friday, 17 October 2014

Gambar Bom Atom Beberapa Jam Sebelum Dijatuhkan Di Jepun (9 Gambar)


Bayangkan, hanya dengan sebiji bom sebesar ini dapat mengorbankan 
sejumlah 150,000 orang di Hiroshima!


Komponen Dalaman ‘Little Boy’

Memetik sebuah entri yang dimuatnaik dari laman blog ini, disini kami kongsikan kepada anda serba sedikit fakta dan sejarah ringkas mengenai Bom Atom:

‘Little Boy’ adalah kod nama bom atom yang digugurkan di Hiroshima pada 6 Ogos, 1945 dan ia dibawa menggunakan pesawat Boeing B-29 Superfortress Gay Enola, dipandu oleh Kolonel Paul Tibbets Skuadron pengeboman ke-393, Heavy, Angkatan Tentera Udara Amerika Syarikat.

Ia adalah bom atom yang pertama untuk digunakan sebagai senjata. Yang kedua, dikenali sebagai ‘Fat Man’, telah dijatuhkan tiga hari keMudian di Nagasaki.

Senjata ini telah dibangunkan oleh sebuah Projek Manhattan semasa Perang Dunia ke-2. Ia memperoleh kuasa letupan dari pembelahan Nuklear Uranium 235.

Pengeboman Hiroshima adalah letupan nuklear buatan yang kedua dalam sejarah dunia, selepas dilakukan ujian Trinity dan letupan pertama adalah berasaskan Uranium.

Kira-kira 600 hingga 860 miligram bahan aktif dalam bom tersebut telah ditukar kepada tenaga aktif haba dan radiasi. Ia mampu meletup dengan tenaga 13 dan 18 kilotons TNT.

Dianggarkan 130,000 hingga 150,000 telah meninggal dunia pada akhir Disember 1945 akibat letupan itu.

KREDIT; PENPATAH

PAS Sedang Menuju Zaman Kejatuhan?

Konflik senyap sedang dan terus berlaku di dalam PAS. Jangan disangka ianya baru bermula ekoran krisis MB Selangor (yang berkesudahan dengan perlantikan Azmin Ali sebagai MB yang baharu). Sebenarnya konflik ini wujud sejak awal. Sejak dulu kelompok ulama dan profesional di dalam PAS mempunyai kem dan penyokong mereka sendiri. 

Apatah lagi apabila PAS mengambil keputusan mengadakan 'tahalluf siyasi' (kerjasama politik) dengan DAP dan PKR. Keadaan ini tambah memerangkapkan PAS. Idealisma hudud dan ekstreamis Islamis yang tegas kelihatan masih kuat di kelompok ulama.  DAP secara terbuka menolak hudud. 

Manakala kelompok profesional dilihat lebih toleransi dan berfikiran terbuka. Ruang berbincang dan menerima pandangan lebih jelas wujud pada kelompok ini. Kelompok ulama pula dilihat tertutup, satu hala dan tiada ruang membenarkan dikritik. 

Jadi, tanpa kerjasama di dalam Pakatan Rakyat ini pun, konflik senyap ini kekal wujud dalam tafsiran masing-masing. Kefahaman yang jitu dalam hal kelompok ulama dan profesional tidak wujud. 

Tidak ramai yang mampu menghurai makna dan maksud kewujudan puak ulama dan profesional ini. Kedua-dua kelompok ini sepatutnya saling kuat-menguatkan. Anehnya apa yang berlaku ialah saling curiga-mencurigai. Dalam banyak keadaan situasi ini memerangkap PAS untuk mudah terpecah. 

Kewujudan kedua kelompok ini adalah virus senyap yang mampu meruntuhkan PAS. Justeru ianya perlu difahami dan diterima sudut positifnya secara menyeluruh. Jangan dibiarkan unsur negatif menguak menjadi besar dan menggugat keutuhan PAS. 

Jika PAS tidak melakukan sesuatu mengubat virus negatif ini, rentetan peristiwa negatif akan terus muncul. Pemimpin mesti tahu di mana punca masalahnya. Tindakan terhadap PasMa hanyalah tindakan sementara. Ianya tidak akan menghentikan pelbagai isu negatif terhadap PAS. 

Mampukah Presiden PAS menyelesaikan krisis senyap kelompok ulama dan profesional ini secara tuntas dan seterusnya dapat membina kekuatan baru untuk PAS? Atau - jika gagal, adakah ianya pertanda kejatuhan atau perpecahan dalaman PAS? Akibatnya kita sama-sama maklum.

Lihat sahaja apa yang terkini berlaku kepada PasMa. PasMa dicap sebagai 'jentera' kelompok profesional PAS untuk menjatuhkan Presiden PAS. Sebaliknya pada PasMa, mereka hanya mahu memastikan keberadaan PAS di dalam Pakatan Rakyat terus relevan dan bermakna.

Mereka yang menerima gagasan PasMa tentu tidak puas hati dengan tohmahan terhadap mereka. Sama-sama kita saksikan apa tindak balas mereka!!

Baca dulu tulisan Saudara Shahbudin seperti di bawah: RUJUK BLOG BELIAU DI SINI

Pas Bakal Pecat Pemimpin PasMa?

Beberapa Pas Negeri sudah pun mengeluarkan arahan kepada ahlinya agar tidak menyertai serta menjauhi PasMa, sebuah NGO yang diketuai oleh bekas Exco Kedah, Pahrolrazi Zawawi.

Antaranya ialah Pas Pahang, Terengganu, Perak, Johor dan beberapa negeri lagi juga dijangka akan mengeluarkan arahan yang sama tidak lama lagi. 

Walaupun PasMa sudah menyatakan bahawa peranannya ialah bertujuan untuk memastikan Pas kekal bersama PR di sebalik merebaknya kebimbangan mengenai penubuhan kerajaan perpaduan antara Pas dengan UMNO, NGO itu seolah-olah begitu ditakuti oleh Pas.

Larangan dan kebimbangan terhadap PasMa ini dipercayai selaras dengan ucapan Haji Hadi dalam Muktamar Agung Pas di Batu Pahat, baru-baru ini yang bertegas melarang kewujudan "parti dalam parti" serta mahu semua ahlinya bersatu hati dalam perjuangan Islam bersama Pas.

Susulan itu, Majlis Syura Ulama Pas melaluinya Setiausahanya, Nik Zawawi Salleh telah mengeluarkan arahan agar tiada ahli Pas menyertai PasMa.

Namun demikian, PasMa nampaknya terus bergerak aktif dan tidak memperdulikan arahan itu. PasMa juga tidak melatah, malah menyatakan Majlis Syura Ulama tiada hak mengeluarkan larangan itu. Selain itu, PasMa juga tidak terusik dengan adanya cabaran agar NGO itu berubah menjadi sebuah parti politik untuk melihat sejauh mana ianya boleh bertahan.

PasMa bukan saja terus melebarkan sayapnya ke negeri-negeri, malah laman Facebook peringkat negeri juga giat diaktifkan untuk menyebarluaskan lagi peranan dan aktiviti mereka.

Dalam masa yang sama, ada yang berpendapat bahawa tindakan Pas melarang ahlinya menyertai PasMa menunjukkan parti itu semakin tertutup dan tidak sedia menerima teguran daripada pihak yang berbeza pandangan dengannya.

Sebagaimana keputusan Muktamar 2008 yang memutuskan parti itu bekerjasama dengan PKR dan DAP melalui PR, PasMa hanyalah bertujuan mengukuhkan lagi ikatan itu bagi menyaingi BN dan mewujudkan sistem dua parti yang lebih berkesan demi kepentingan rakyat.

Tetapi melihat kepada kes dua Adun Selangor, Shaari Sungib dan Hasnul Baharuddin yang digantung keahliannya beberapa hari lalu, ramai yang bimbang mengenai nasib pimpinan PasMa ini. Mempertahan dan mendekatkan lagi Pas dalam PR seolah-olah sudah menjadi kesalahan bagi parti itu kebelakangan ini manakala tindakan menjauhkan lagi Pas daripada PR pula sesuatu yang dibenarkan.

Ada yang mengatakan, setelah adanya larangan agar ahli Pas menjauhi dan tidak menyertai NGO itu, tindakan yang lebih keras sedang menunggu pimpinannya tidak lama lagi. Ramai yang menjangkakan pimpinan PasMa akan menerima hukuman sama ada digantung keahlian atau dipecat terus daripada Pas selepas ini.

Tambahan pula, PasMa juga terus aktif dan agresif dengan pelbagai kegiatannya di merata-rata tempat, walaupun setelah satu demi satu negeri mengeluarkan larangan kepada ahli-ahlinya daripada mendekati NGO itu.

Realitinya, Pas sebenarnya memang menyedari bahawa tindakan mereka menjauhkan diri dan berbalah dengan rakan-rakan gabungan dalam PR tetapi dalam masa yang sama masih kekal dalam gabungan itu membawa lebih kerugian daripada keuntungan kerana boleh menyebabkan parti itu terus kehilangan sokongan daripada pengundi bukan Melayu.

Bertindak keras terhadap PasMa pula mungkin akan menyebabkan golongan profesional tidak berminat lagi terhadap Pas. Akhirnya, Pas menjadi semakin mengecil sokongannya, terutama di kawasan bandar dan separa bandar.

Berbanding menjadikan Pas makin mengecil dan dijauhi, bukankah lebih baik jika PasMa lebih didekati daripada dimusuhi? (SH 17/10/2014)

Thursday, 16 October 2014

Rahsia Allah Ciptakan Kaum Hawa Daripada Tulang Rusuk Yang Bengkok


Tahukah dirimu, 
bahawa Allah menciptakanku dari tulang rusukmu, 
dan tulang rusuk yang dicipta itu adalah yang paling bengkok. 

Kenapa? Ini kerana
Supaya aku melengkapi segala kekuranganmu,
Supaya aku menjadi penutup kelebihanmu,
Supaya aku mendampingi dirimu dengan segala yang menjadi fitrahNya atas ku.

Dan,
Supaya engkau meluruskan aku dengan ilmu dan akhlakmu, 
memimpinku kepada jalah yang diredhai Yang Maha Esa,
 dan bukan membiarkan aku semakin bengkok.
Kerana apabila engkau membiarkan aku terus bengkok, 
maka aku juga mampu menyeretmu ke dalam api neraka..

Ini kerana apabila si suami tidak memperdulikan tindak tanduk isterinya. 
Bergaul bebas di pejabat, memperhiaskan diri bukan untuk suami tapi untuk 
pandangan kaum lelaki yang bukan muhrim dan apabila suami mendiam diri 
walaupun dia seorang alim seperti solat tidak bertangguh, puasa tidak tinggal 
maka dia akan turut ditarik oleh isterinya ke neraka.

Wahai Adam, mainkan perananmu dengan hak dan saksama berdasarkan 
Al-Quran dan As-Sunnah serta berwaspada akan tanggungjawab yang harus dipikul.

Maka LURUS kanlah aku dgn IMAN dan TAQWA mu kepada-NYA. 
Agar aku jadi pelengkap separuh agama mu

Kata Cinta :
Rasulullah s.a.w. membuat perumpamaan wanita seperti tulang rusuk 
bukan bermaksud untuk merendahkan kedudukan mereka tetapi sebagai peringatan kepada 
kaum lelaki supaya memberi perhatian kepada mereka, melayani mereka dengan baik, 
mendidik dan menjaga hati mereka. Sama seperti lelaki, wanita sama-sama 
berperanan untuk menegakkan agama dan menguruskan 
hal ehwal kehidupan.

KREDIT SUMBER: PENPATAH

Jangan Marah Bila Dikatakan "Melayu Mundur Kerana Melayu!!"


Sebagai seorang Melayu, pasti anda akan ada rasa sakit hati dengan nukilan sajak berikut.

Walau ia tak menggambarkan keseluruhan orang Melayu, tapi realitinya ia memang kena pada majoriti sikap dan sifat orang Melayu. Mahu mengubah persepsi buruk orang Melayu tersebut? Mari kita sama-sama jayakannya dengan mulakan dengan diri sendiri dan ahli keluarga dulu.

Hayati sajak di bawah:

Melayu Mundur Kerana Melayu Nukilan Dr Shukri Abdullah

Memang mudah tuding jari kepada Cina
Memang senang tuduh India
Betul ke Cina dan India yang menyebabkan Melayu mundur ?
Melayu alpa.
Melayu merempit.
Melayu ambil dadah.
Melayu gila hiburan.
Melayu asyik berkonsert.
Di dewan – konsert, di padang – konsert,
Di stadium – konset, di TV – konsert.
Hebat Melayu, dari Bintang Kecil ke Bintang Tua!
Angkara Cina dan India kah semua tu?

Memang banyak cerita Cina diskriminasi Melayu di dunia pekerjaan.
Dalam sektor swasta mereka kuasai.
Sukar anak Melayu nak naik pangkat.
Dunia perniagaan mereka control.
Payah peniaga Melayu nak mencelah sama.
Kita tidak kata Cina dan India 100% tidak bersalah.
Tetapi Melayu juga ada diskriminasi Cina dan India!!

Kita berkata, dimana Melayu boleh kawal kenapa Melayu tidak kawal.
Kenapa Melayu tak kawal hiburan hingga melekakan remaja Melayu.
Hingga kini bukan saja remaja Melayu
Mak bapak Melayu pun asyik dengan hiburan
Barangkali tok dan tok wan Melayu juga!
Bukan saja anak kecil, datuk dan nenek Melayu pun menyanyi.
Pun bergencok. Pun berlenggang. Pun lupa diri.
Jadi kalau ramai pelajar Melayu tak tau solat.
Kalau lagi ramai yang tau solat tak bersolat.
Terlalu ramai tak pernah jemaah di mesjid,
Salah Cina dan India lagi????

Siapa perintah negara setakat ini …. Cina dan India?
Siapa kesemua PM setakat ini …. Cina dan India?
Siapa semua hampir kesemua MB-KM setakat ini … Cina dan India?
Siapa majoriti ketua-ketua jabatan setakat ini … Cina dan India?
Siapa ketua Polis dan ketua Tentera setakat ini … Cina dan India?

SEKARANG ini mari kita pakat perbaiki diri kita.

Perbaiki bangsa kita.
Perbaiki amalan agama kita
Perbaiki anak muda kita.
Perbaiki pelajar kita

Dengan menoleh ke dalam diri kita
Dengan muhasabah kesilapan kita
Dengan ikhlas dengan kekurangan kita
Dengan usaha perhebatkan bangsa kita.

Hanya Melayu yang Islam boleh maju kedepan.
Melayu yang Melayu sukar, lambat dan tak nampak jalan!
Lihat dalam Islam…
Kita diajak berjaya 15 kali sehari, 450 kali sebulan, 5400 kali setahun.
Kan berkemundang “Haiyya Alal Falah”
Dua kali dalam azan, sekali dalam iqamah … 5 kali sehari.
Mari berjaya. Come to success.
Tetapi “Haiyya Alal Falah” didahului dengan “Hayya Alal Solah”
Maksudnya berjaya ikut acuan Islam.
Mari bersolat, mari berjaya.
Come to solat, come to success.

Rumusan:

Renung bangsa sendiri.
Tengok amalan agama bangsa sendiri.
Teliti kesilapan kealpaan bangsa sendiri.
Muhasabah bangsa sendiri.

Apabila kita asyik tuduh Cina dan India.
KIta tambah dengan Kadazan dan Iban
KIta Melayu, kita Muslim lupa perbaiki diri kita.
Itu salah kita selama ini.
Usah beralasan lagi.
Mari kita sama-sama cari jalan keluar.

Ayuh Melayu … sama-sama fikir, sama-sama renung.
Sama-sama bertindak dengan bijaksana.
Bukan emosi tak tentu hala !

Kredit teks dan gambar dari: BuasirOtak 
KREDIT SUMBER: PENPATAH

Peringatan Untuk Mereka Yang Hendak Memulakan Idea Perniagaan Kecil!



Berniaga ialah ibarat perjalanan kehidupan. Jadikan perniagaan kita suatu yang normal dan biasa-biasa. Mulakan langkah kita dalam berniaga sama seperti kita melangkah untuk ke mana-mana. Maksudnya mulakan secara kecil-kecilan. Bukankah selalu dikatakan langkah sejauh mata memandang tetaplah bermula dengan langkah yang pertama.

Jadi, untuk memulakan perniagaan, jangan tunggu sempurna. Jangan tunggu produk atau perkhidmatan yang kita siapkan begitu sempurna. Sebaik sahaja produk atau khidmat dapat dilaksanakan dan boleh diterima, kita sudah boleh terus memulakan idea perniagaan kecil tersebut.

Urusan membaiki idea perniagaan atau produk tersebut, kita hanya perlu lakukan pembaikannya dari masa ke semasa. Kita akan belajar banyak perkara sepanjang mengharungi perjalanan perniagaan berkenaan. Itulah pengalaman yang pasti akan ditempuh. Sebab itu perlu diusahakan secara kecil-kecilan. 

Jika gagal pun, tidak banyak rugi yang ditanggung. Risiko kerugian atau kena tipu lebih rendah. Malah kenyataannya, mereka yang memulakan perniagaan secara kecil-kecilan ini berupaya melangkah lebih jauh. Mereka hanya perlu istiqamah. Selain itu usahalah mengekalkan kualiti produk atau khidmat yang diberikan.

Ramai yang gagal berniaga lantaran terperangkap dengan gelanggang niaga yang begitu besar. Mentang-mentang ada wang yang banyak untuk dibuat modal, maka sebaik bangun terus berlari. ramai orang melayu - melalui 'kabel' mendapat durian runtuh menerusi pinjaman bank. Wah!! joli sakan yang akhirnya kecundang. Hutang keliling pinggang. 

Hari ini seeloknya orang Melayu jangan lagi berharap kepada bank. Bank hanya mengintai hasil untung perniagaan kita untuk dikutip bersama. Biarkan orang yang tidak faham ,menjejak puluhan tangga bank untuk mengemis meminta pinjaman. Kita orang-orang kecil ini berniagalah dengan jiwa yang besar. Mulakanlah dengan modal seadanya. 

Jika kita kuat berdoa dan membaiki diri, allah ada cara jayakan perniagaan kita. Lihatlah contoh di sekeliling kita betapa orang susah mampu bangkit untuk memenangi arena niaga jika berlaku padanya pertolongan Allah. Sebab itu yang pertama dan utama sebelum memulaan perniagaan ialah kembali kepada Allah. Inilah sebaik-baik jalan yang dilakukan oleh setiap orang yang berjaya dalam apa jua bidang di atas muka bumi ini selama ini. 

Yakinlah dengan Allah kerana kepunyaanNyalah kekayaan langit dan bumi, dunia dan akhirat. Dia hanya meminta kita kembali membina rasa takutkanNya sebelum memulakan perniagaan atau berbuat apa sahaja. 

Berniaga juga boleh dilihat seperti kita mengerjakan solat. Mesti bertenang, khusyuk dan berdisiplin. Bukankah perniagaan juga satu ibadah? Justeru Allah sudah janjikan rezeki itu dilimpahkan dengan redhaNya jika kita bertaqwa - iaitu mempunyai rasa takutkan Allah dengan sebenar-benar takut. Perasaan inilah yang wajar kita usahakan dalam menapak setapak demi setapak ke dunia niaga yang penuh pancaroba.

Semoga Allah membantu semua orang susah yang sedang mencari kelapangan hidup melalui usaha niaga yang meletakkan Allah sebagai sumber rezeki utamanya. Berazam dan bertawakkallah!!