Social Icons

Sunday, 26 June 2016

Ambil Ilmu Dari 'Mayat'

Berkata Abu Yazid al-Bustami  kepada para ulamak zahir yg ada pd zamannya: "wahai ulamak zahir, kamu mengambil ilmu kamu bkeadaan mayat drpd mayat & kami mengambil ilmu kami drpd Tuhan yg hidup yg tdk mati". 

Telah berkata Syeikh Abdul Qadir al-Jailani: " Kalau lah Hallaj itu ada pd zamanku, sudah tentu aku akan menghalang org yg hendak membunuhnya".

Kata Syeikh Mulwa : "Barangsiapa yg mengekalkan bacaan selawat ini sebanyak 10 000x setiap malam nescaya ia sampai kpd Allah dlm masa 2 tahun. => Allahummasolli ala muhammad an-nabiyyil ummiyyi wa ala alihi wasohbihi wasallim ."

Jgn mengingkari org yg memiliki rahsia ilmu batin ini & ambillah talki kpdnya supaya dpt menjadi ahlinya. 

Sabda Nabi saw: " Barangsiapa yg mempelajari sesuatu dgn bersungguh, nescaya diperolehnya".

Jika ada org yg mengatakan "Lemah Allah Taala menganugerahi hambanya makam wilayah (kewalian) pd masa sekarang ini", maka org itu menjadi kafir. 

Menjadi wali itu boleh dilakukan dgn usaha, inilah pendapat muktamad mazhab Sadatis Sufiah (wali Allah) @ mazhab Ahli Kasyaf. 

Rujukan: Durrun Nafis, Syeikh Muhammad Nafis al-Banjari.

Untuk memperolehi wilayah (kewalian) adalah dgn cara mujahadah, riadoh, muraqabah, musyahadah. Dan rukun yg menjadikan seseorg itu Abdal ada 4: khalwat, lapar, diam & berjaga.

0 comments:

Post a Comment

 

Sample text

Sample Text

Sample Text