Social Icons

Thursday, 7 January 2016

Khasiat Biji Betik Yang Tak Ramai Tahu!!


Tak banyak yang tahu bahawa biji betik yang biasa kita buang, ternyata punya pelbagai manfaat.

Salah-satunya, untuk menyingkirkan racun-racun yang terkumpul di usus dan hati kita.

Kajian menunjukkan, racun boleh terkumpul sehingga seberat lapan kilogram dalam usus kita.

Ekstrak biji betik bahkan mampu melindungi buah pinggang dari racun yang mencetuskan problem buah pinggang gagal berfungsi.

Biji betik juga mampu membunuh parasit dalam bersarang dalam pencernaan.

Doktor Wahyu Triasmara, dalam Club Diet Sihat Bersama dr. Wahyu Triasmara - DRW, di Facebook pada 28 Februari 2015, menjelaskan,biji betik juga mengandungi zat antikolesterol yang hebat.

Mengambil biji buah betik juga bermanfaat sebagai antioksidan dalam darah.

Ini terbukti dalam kajian mengenai jus biji buah betik, secara signifikan dapat menurunkan kadar kolesterol dan LDL (lipoprotein ketumpatan rendah),
serta meningkatkan kadar HDL.Ekstrak biji betik ini mempunyai kandungan alkaloid, flavonoid, tanin, Saponi anthraquinones, dan anthocyanosides.

Dengan adanya kandungan ekstrak tersebut, biji betik ini mempunyai kesan hipolipidemia dan antioksidan dalam darah yang luar biasa.

Kesan hipolipidemia ini, sangat berguna bagi terapi alternatif hiperlipidemia yang disebabkan adanya lemak sayuran atau kolesterol dalam jumlah terlalu tinggi.

Adapun, saponin yang ada dalam biji betik, bermanfaat untuk menurunkan aktiviti kolesterol serum seperti aksi resin, iaitu dengan mengurangkan peredaran enterohepatik asid hempedu.

Melalui perencatan reaksi oksidasi kolesterol LDL ini maka dapat menurunkan kadar kolesterol darah.
Kandungan Fitokimia mempunyai peranan aktif bagi pencegahan penyakit.
Sementara Flavonoid merupakan antioksidan yang dapat menangkap radikal bebas, "jelasnya.

Lalu, bagaimana cara untuk boleh memakan biji betik yang menyihatkan itu? 

Ada dua cara.
Pertama, biji betik itu diblender dan disajikan seperti kita membuat jus.
Kedua, dengan mengeringkannya, dan mengisarnya kemudian menyediakannya seperti kita membancuh kopi.

Untuk cara kedua, begini langkah yang perlu dilakukan.
1. Cuci biji betik, lantas jemur 2-3 hari.
2. Setelah kering, blender / tumbuk biji betik tersebut hingga jadi serbuk.
3. Ambil satu sudu teh serbuk dan campur dengan satu gelas air hangat. Boleh dicampurkan dengan madu atau sedikit gula agar rasanya lebih nikmat.
(Atau boleh dibuat Jus langsung campur buah betik dengan bijinya dan minum 1-2 gelas jus biji betik tersebut setiap hari).

Buktikan dalam 14 hari pencernaan anda makin sihat tubuh makin segar.
Kata doktor Wahyu: "Saya dan keluarga sudah mencubanya, orang tua saya yang sebelumnya kolesterol 270, dalam 10 hari menjadi 170.
Pesakit saya pun telah melaksanakan kaedah ini. Selamat dan semula jadi ..., "

0 comments:

Post a Comment

 

Sample text

Sample Text

Sample Text