Social Icons

Friday, 27 March 2015

Nahas Germanwings: Andreas Lubitz Dilaporkan Pernah Jalani Rawatan Tekanan Jiwa


Juruterbang Germanwings, yang disyaki sengaja menghempaskan pesawat itu Selasa lalu, pernah menerima rawatan tekanan jiwa bagi kes kemurungan teruk enam tahun lalu, lapor akhbar Jerman.

Andreas Lubitz, pembantu juruterbang berusia 27 tahun, yang bersendirian di kokpit pesawat Airbus A320 menghalang juruterbang daripada masuk sewaktu menjunamkan pesawat itu sebelum terhempas di pergunungan Alps di selatan Perancis.

Akhbar Bild, yang dipetik agensi berita Reuters hari ini, melaporkan Lubitz menjalani rawatan psikiatri selama setahun setengah.

Police have made a 'significant discovery' at the home of Andrew Lubitz #Germanwingshttp://t.co/u8rSwlkuncpic.twitter.com/khHRpuCWj3— The Independent (@Independent) March 27, 2015

Dokumen-dokumen itu tentang rawatan itu akan diserahkan kepada penyiasat Perancis selepas disemak pihak berkuasa Jerman.

Lubitz dilaporkan secara manual memulakan prosedur terbang menurun dan tidak memberi respons ketika juruterbang dan krew merempuh pintu yang dikunci sehingga pesawat penerbangan 4U9525 Germanwings itu terhempas.

Penemuan itu diumumkan semalam oleh oleh penyiasat Perancis. Insiden itu mengorbankan 150 orang, termasuk dua bayi dan enam anak kapal, ketika pesawat menuju Dusseldorf, Jerman dari Barcelona, Sepanyol. - Malaysia Kini/27/3/14

Berkaitan:

Autopilot Dipinda Sebelum Pesawat Menjunam


Data yang diperolehi menunjukkan seorang individu meminda tetapan kawalan dalam penerbangan Germanwings yang terhempas di Perancis.

Laporan agensi DPA yang memetik tulisan di laman FlightRadar24 menyebut, tetapan itu dipinda supaya pesawat tersebut menjunam ke paras bawah 100 kaki (30 meter).

“Di antara jam 09:30:52 dan 09:30:55 kita boleh melihat bahawa autopilot dipinda dari 38,000 kaki kepada 100 kaki,” tulisan di laman penjejak penerbangan itu dipetik.

Menurut FlightRadar24, dalam tempoh 9 saat selepas itu, pesawat penerbangan 4U9525 itu mula menurun dari ketinggian asal.

Pesawat berkenaan berlepas dari Barcelona pada kira-kira jam 10 pagi pada hari Selasa dan hilang dari radar, sejam kemudian, sebelum terhempas di kawasan pergunungan Alps, 165 kilometre dari timur laut Marseille.

Kejadian itu mengorbankan kesemua dalam penerbangan tersebut. - Malaysia Kini/27/3/15

0 comments:

Post a Comment

 

Sample text

Sample Text

Sample Text