Social Icons

Saturday, 26 October 2013

Kisah Saiyidah Nafisah Dengan Gabenur Yang Zalim - Kesan Hati Yang Gementar Dengan Tuhan!!

"Satu-satunya cara agar kita memperolehi kasih sayang ialah 
jangan menuntut agar kita dicintai, tetapi mulailah memberi kasih sayang kepada orang lain 
tanpa mengharapkan balasan" - Rabiatul Adawiyah

Kisah berikut adalah berkaitan Saiyidatina Nafisah. Untuk pengetahuan, Saidatina Nafisah..Beliau lahir pada rabiulawal 145H di Makkah..Ayahnya Saidina Husain al-Anwar..Merupakan cicit kepada Saidina Hassan..Beliau datang ke Mesir pada malam 27 Ramadhan tahun 193H..Ketinggian ilmu Saidatina Nafisah terserlah apabila ulamak dari segala cabang ilmu datang berjumpa dengannya,termasuk Imam as-Syafi'ie..Beliau tinggal di Mesir selama 6 tahun sahaja..Antara karamah beliau adalah, beliau telah mengorek sendiri liang lahad untuk disemadikan jasadnya selepas meninggal dunia..Beliau sering berpuasa dan berdoa agar Allah mencabut nyawanya dalam keadaan dirinya berpuasa,dan Allah telah mengkabulkan doanya..)

Diceritakan bahawa di waktu hidup Sayyidah Nafisah ada seorang gabenor zalim yang suka menyeksa rakyatnya tanpa alasan yang munasabah. Suatu hari dia telah memerintahkan kepada beberapa orang pegawainya agar menangkap seorang yang dikehendaki untuk diseksanya. 


Orang yang hendak ditangkap tadi, dia pun lari ke rumah Sayyidah Nafisah minta perlindungan dan jaminan. Bagaimanapun petugas gabenor dapat mengesannya. Orang yang dikehendaki itu sangat ketakutan apabila petugas gabenor datang untuk menangkapnya.

Insya Allah setelah engkau menghadapnya, engkau akan dibebaskan. Pergilah jangan takut, semoga Allah akan menghijab kamu dari penglihatan orang-orang yang zalim,” kata Sayyidah Nafisah kepada orang yang akan dizalimi.

Maka pergilah lelaki itu bersama orang-orang gabenor yang zalim sehingga sampai di istana. Para petugas yang mengawalnya membawa lelaki itu ke hadapan gabenor yang sedang duduk di balai penghadapan.

“Mana orang yang saya suruh tangkap itu?” tanya gabenor kepada para petugas.

“Yang berdiri di hadapanmu itulah,” jawab mereka.

“Di mana dia? Aku tidak nampak pun,” kata gabenor kebingungan.

“Ini dia tuan, takkan tuan tidak nampak,” kata mereka lagi.

“Sungguh aku tidak melihatnya,” kata si gabenor. “Pelik betul, apa yang terjadi dengan dia?”

"Sebelum dibawa ke sini, dia telah pergi ke rumah Sayyidah Nafisah dan memohon doa. Lalu beliau berdoa: “Semoga Allah menghijab kamu dari penglihatan orang-orang yang zalim.” Kata para petugas memberikan keterangan.

“Masya Allah kalau begitu aku memang seorang yang zalim. Apa akan jadi kalau semua orang yang teraniaya dihijab oleh Allah dari penglihatanku?” kata gabenor. “Ya Allah, ya Tuhanku! Sesungguhnya aku bertaubat kepada-Mu.”

Gabenor kelihatan sangat menyesal dan takut, lalu dibukanya tutup kepalanya. Kerana dia telah betul-betul bertaubat, tiba-tiba dia dapat melihat lelaki yang dikehendakinya berdiri tegap di hadapannya. Dia meminta maaf dan mengucup kepala lelaki itu. Lalu dikeluarkannya beberapa helai baju yang bagus dan sejumlah wang lalu diberikannya kepada lelaki itu sebagai rasa syukurnya. Selepas itu gabenor yang telah bertaubat itu mengeluarkan sejumlah hartanya lagi dan disedekahkannya kepada fakir miskin. Dia juga menghantar utusan kepada Sayyidah Nafisah dengan membawa wang seratus ribu dirham untuk diberikan kepada beliau.

Wang itu diterima oleh Sayyidah Nafisah lalu dibukanya ketika itu dan dibahagi-bahagikan kepada orang lain yang memerlukannya sehingga habis.

“Wahai Sayyidah Nafisah! seandainya engkau tinggalkan sedikit wang untuk membeli juadah berbuka puasa kita, itu kan baik,” kata perempuan-perempuan sufi yang ada di sekitarnya.

“Ambillah benang yang telah kupintal dengan tanganku sendiri dan jual. Hasilnya belikan makanan untuk buka puasa kita,” kata Sayyidah.

Pergilah perempuan itu menjual benang hasil pintalan tangan Sayyidah Nafisah yang mulia itu, dan hasilnya dibelikan makanan untuk berbuka puasa mereka. Dengan demikian, Sayyidah Nafisah tidak mengambil sedikit pun wang yang diberikan oleh gabenor.

0 comments:

Post a Comment

 

Sample text

Sample Text

Sample Text