Social Icons

Thursday, 10 July 2014

5 Rahsia Yahudi Yang Kita Boleh Gunakan Dalam Mendidik Anak-Anak

Yahudi adalah kelompok jahat yang dikhabarkan di dalam Al-Quran. Bilangan mereka tidak ramai. Hanya beberapa juta sahaja di dalam dunia. Sejak zaman-berzaman, mereka sering dicemuh, diperangi dan dipulaukan kerana perangai dan tingkah laku mereka.

Namun, itu tidak menjadikan mereka tercicir dalam kelompok hidup manusia lain. Malah, mereka sendiri yang menguasai orang lain. Daripada filem-filem blockbuster Hollywood, politik dunia hingga ke sistem perbankan dunia, semuanya adalah kepunyaan mereka.

Bagaimana mereka melakukannya? Apa yang bagus sangat dengan Yahudi ini? Kenapa Allah berikan semua keistimewaan kepada Yahudi?

Sebelum kita membuat pelbagai andaian dan sentimen kebencian terhadap Yahudi, kita perlu tahu yang rahsia orang Yahudi ini sebenarnya ada pada kita, namun akibat mainan media dan penipuan orang Yahudi, kita alpa dan mengabaikan rahsia ini.

Apakah rahsianya Yahudi mampu menjadi pencatur dunia? Apakah yang ada dalam bangsa Yahudi sehingga berjaya mewujudkan sistem hidup yang begitu mendominasi sistem hidup masyarakat dunia terutama umat islam? bagaimana mereka merancang dan memastikan segala-galanya di dunia ini berjalan mengikut rencana (baca: protokol) mereka?
 
Sebenarnya rahsia inilah yang mahu dikongsi di sini. Ianya hal yang sama tetapi kita sebagai umat islam tidak melakukannya secara serius. Ini adalah apa yang dititpkan Rasulullah saw kepada kita untuk menjadi umat yang berjaya menguasai dunia. yahudi mengambilnya dan melakukannya secara bersungguh-sungguh. 
 
Ya ianya bermula daripada membina generasi. Dipastikan setiap generasi yang dilahirkan mereka berupaya memahami dan tahu berbuat untuk kelangsungan perancangan jahat mereka menguasai umat Islam dan semua umat manusia di dunia. 
 
Jika yahudi melahirkan para perosak, kita mesti melahirkan generasi beriman dan bertaqwa. Justeru kita perlu tahu bagaimana hendak membentuk anak yang bijak dan beriman? Tentunya aa bermula sebelum pertemuan di antara si ibu dan si ayah lagi. Jadi, bacalah 5 rahsia yahudi melahirkan generasi mereka.

1. Pentingkan benih keturunan yang bijak.
Yahudi mementingkan keturunan kerana mereka tahu, jika si ibu dan si bapa adalah bijak pandai, maka anak-anak mereka pun begitu juga. Suku kaum Ashkenazi Yahudi yang tinggal di Eropah Timur pada zaman dahulu amat memilih siapa bakal menantu kepada anaknya untuk memastikan keturunannya adalah bijak dan mempunyai I.Q yang tinggi.

Terdapat satu ungkapan di dalam kitab Talmud yang mengatakan ‘Seorang lelaki patut menjual seluruh hartanya supaya dia dapat berkahwin dengan anak perempuan seorang alim, sama juga jika mahu mengahwinkan anak perempuannya dengan seorang alim’. Ini menunjukkan bahawa orang Yahudi amat memandang tinggi golongan bijak pandai di kalangan mereka.

Pada zaman Rasulullah S.A.W sekalipun, kita mengetahui bahawa sebilangan golongan Yahudi yang tinggal di Madinah adalah golongan ahli agama yang bijak, atau lebih dikenali sebagai Ahli Kitab. Sebab itulah banyak surah di dalam al-Quran yang banyak ditujukan kepada golongan Ahli Kitab ini kerana mereka sememangnya faham tentang persoalan akidah, ketuhanan, kemasyarakatan, ketemadunan dan kesusasteraan.

Apa yang kita boleh pelajari?

Apa yang kita wariskan kepada anak kita adalah hasil daripada apa yang kita selalu lakukan. Jika kita seorang usahawan yang gigih bekerja, lambat laun anak-anak mungkin akan mengikuti jejak langkah kita hasil dari tarbiyah dan pemerhatian. Jika kita seorang guru yang berkaliber, tidak mustahil anak juga akan menjadi guru.

Walaupun faktor genetik memainkan peranan penting terhadap perkembangan intelek anak, namun faktor persekitaran juga mempengaruhi ‘apa yang anak kita akan jadi’ nanti.

2. Ini yang mereka buat bila si ibu mengandung…
Jangan terkejut jika anda melihat keadaan ini apabila si ibu sedang hamil. Menurut Dr Stephen Carr Leon yang membuat pengamatan ini semasa beliau berada di Israel, mendapati si ibu akan menyanyi dan bermain piano manakala si bapa pula akan menghadap buku matematik bersama-sama dengan si ibu menyelesaikan masalah matematik yang rumit!

Rasional kepada kecenderungan ini adalah orang Yahudi mahukan anak-anak mereka menjadi genius samada di dalam akademik, muzik dan sebagainya. Hobi secara tiba-tiba si ibu dan bapa ini akan merangsang sel-sel otak bayi untuk menerima saranan yang diingini oleh ibu dan bapa.

Walaupun terdapat perselisihan pendapat tentang kesan muzik yang boleh meningkatkan IQ bayi di dalam kandungan, muzik klasikal boleh memberikan kesan positif terhadap perkembangan awal bayi.

Saintis terkenal, Albert Einstein datang dari keluarga yang meminati sains. Ibu dan ayahnya sering memberikannya buku-buku sains ketika beliau masih kecil. Sememangnya, orang-orang Yahudi tahu kesan pendidikan awal terhadap anak-anak mereka, walaupun masih dalam rahim ibu lagi.

Apa yang kita boleh pelajari?
 
Kita hanya cukup dengan membaca al-Quran sekurang-kurangnya sebaik selesai solat fardhu kerana ianya boleh memberikan kesan positif untuk perkembangan otak dan rohani bayi. Kita boleh membaca surah-surah seperti Surah al-Fatihah, Surah At-Taubah, Surah Yusuf, Surah Maryam, Surah Luqman, Surah Yaasin, Surah An-Nahl dan doa-doa daripada Rasulullah S.A.W. untuk kebaikan kita dan bayi di dalam kandungan serta mendapat perlindungan dan pahala daripada Allah S.W.T

Jika kita inginkan anak yang genius, cuba pelajari sesuatu yang baru seperti belajar apa sahaja permainan yang memerlukan kemahiran berfikir dan penaakulan. Kalau tidak minat sekalipun, sekurang-kurangnya bertafakur, bermuhasabah serta berfikirlah tentang sesuatu yang bermanfaat dan positif kerana ia akan mempengaruhi anak kita.

3. Jaga pemakanan
Makanan yang masuk ke dalam perut bukan hanya untuk mengenyangkan, tapi untuk membentuk tubuh badan yang sihat dan cerdas. Orang-orang Yahudi mengambil berat hal ini sejak anak-anak masih kecil lagi. Mereka tahu bahawa untuk menjadikan anak-anak mereka bijak dan cergas, sel-sel otak perlu sering berhubung dan cekap.

Pemilihan menu semasa makan juga dijaga. Ikan tidak akan dihidang bersama dengan daging kerana menurut mereka, makanan laut dan makanan darat tidak boleh dimakan bersama kerana ia boleh memudaratkan kesihatan. Buah-buahan juga tidak dimakan selepas makan hidangan utama, tetapi dimakan sebelum itu. (Tetapi kita diajar Yahudi supaya memakan buah sebagai 'pencuci mulut'!!).

Untuk anak-anak yang bersekolah, mereka akan memberikan pil minyak ikan, kacang badam dan madu.

Apa yang kita boleh pelajari?

Tidak dapat dinafikan, orang Yahudi memang sudah mengamalkan apa yang telah dianjurkan oleh Rasulullah S.A.W 1400 tahun yang lalu. Mungkin mereka tahu tetapi tidak mahu orang Islam tahu.

Makanan-makanan sunnah seperti madu, kismis, buah delima, kurma, habbatus sauda dan buah zaitun memang ada khasiat dan keberkatannya. Sekarang ramai usahawan Muslim yang mengeluarkan produk-produk ini. Ada yang dipakej dalam bentuk makanan dan minuman. Sokonglah mereka.

Anak-anak sememangnya memerlukan makanan-makanan baik. Jadi, jangan biarkan perut mereka diisi dengan makanan yang tidak berkhasiat, mengandungi karbonat yang tinggi, banyak asid, pewarna tiruan dan lemak yang tidak menyihatkan.

4. Sains, matematik dan perniagaan Untuk menguasai dunia, hal-hal melibatkan ekonomi dan sistem kewangan mesti dijadikan subjek yang mendarah daging dalam diri anak-anak mereka. Matapelajaran matematik dan perniagaan diberikan perhatian utama. Bagi anak-anak yang belajar di sekolah rendah, mereka akan didedahkan dengan aspek pengiraan sejak kecil lagi. Dibantu dengan pemakanan yang sihat dan aktiviti ko-kurikulum seperti memanah, dan menembak, ianya menjadikan anak-anak Yahudi mempunyai minda yang tajam dan boleh mencapai IQ yang tinggi dalam masa yang singkat.

Semasa berada di sekolah tinggi, pelajar-pelajar akan digalakkan untuk terlibat di dalam sains dan rekacipta. Sekolah mewajibkan setiap pelajar untuk menghasilkan satu produk yang boleh memperbaiki kehidupan orang-orang Yahudi. Jika mereka berjaya dan menghasilkan ciptaan yang berpotensi tinggi, idea tersebut akan dibawa ke institusi yang lebih tinggi iaitu universiti. Facebook adalah produk yang dihasilkan dari program ini!!

Di universiti pula, perniagaan dipandang serius terutama pelajar di dalam jurusan bisnes. Kerja kursus yang diberikan mungkin agak sama seperti universiti-universiti lain di dunia – buat satu perniagaan dan hasilkan keuntungan.

Tapi yang hebatnya adalah pelajar hanya akan diberi lulus sekiranya kumpulan projek itu dapat membuat keuntungan sebanyak 1 juta dolar! Agak memeranjatkan bagi kita tetapi bagi mereka, ia adalah perkara biasa. Sebab itu ekonomi dunia ini dipegang oleh mereka.

Apa yang kita boleh pelajari?

Anak kita belajar di sekolah yang sama dengan rakan-rakan sebayanya, dengan matapelajaran yang sama, dengan guru yang sama. Namun, tahap intelek berbeza-beza.
 
Kita mungkin tidak boleh mengubah corak pendidikan negara tetapi kita boleh mengubah cara kita memberikan pendidikan kepada anak-anak semasa berada di rumah.

Dedahkan anak-anak dengan membaca buku seawal usia yang mungkin. Ajar mereka tentang asas-asas agama, al-Quran dan adab. Ikuti saranan Nabi S.A.W untuk mendidik anak: “Ajarkan anak-anak kamu solat ketika mereka masuk usia tujuh tahun. Pukullah mereka sekiranya mereka melalaikan solat apabila mereka berusia 10 tahun dan pisahkan tempat tidur mereka.” (Hadis Riwayat Ahmad dan Abu Daud)

Cungkil bakat dan kebolehan anak samada di dalam bidang akademik atau sukan. Beri sokongan dan galakan. Sudah pasti anak-anak mempunyai kecerdasan tertentu.

5. Kepentingan Unsur Rohani  Walaupun ada di kalangan orang Yahudi yang berfahaman sekular dan tidak mementingkan agama, namun ada di kalangan mereka yang masih berpegang dengan ajaran agama.

Orang Yahudi Ortodok masih mengekalkan adat resam dan peraturan agama Judaism yang dianuti. Mereka berpendapat bahawa agama penting di dalam kehidupan dan dengan menjalankan ibadah, seseorang dapat mengubah dirinya.

Anak-anak dididik dengan pendidikan agama supaya mereka mampu menjadi orang Yahudi yang berguna kepada bangsanya nanti.

Apa yang kita boleh pelajari?

Pendidikan agama sememangnya penting untuk anak-anak. Dengan keadaan zaman yang penuh pancaroba ini, hanya kekuatan rohani sahaja yang mampu menangkis segala macam fitnah dan cubaan dunia.

Dekatkan anak-anak dengan al-Quran. Latih mereka supaya mereka boleh membaca al-Quran, memahami maknanya dan menghafalnya.

Jika kita tidak dapat menghantar anak ke sekolah yang sesuai, cukup sahaja dengan didikan dan pengawasan kita sendiri. Kita boleh membentuk sahsiah dan keperibadian anak dengan lebih baik jika kita bersungguh-sungguh melakukannya - jika kita melakukannya ketika mereka masih kecil.
Inilah resepi mendapatkan anak yang soleh. Hanya anak yang soleh sahaja yang akan mampu menjadi generasi penerus kecemerlangan umat!!
 
Untuk lihat usaha seorang ayah mendidik anak sejak kecil, sila layari laman blog kawan Pak Lang Ustaz Amri di Kuala Ketil seperti berikut: http://cinta-rasul.blogspot.com

0 comments:

Post a Comment

 

Sample text

Sample Text

Sample Text