Social Icons

Thursday, 10 July 2014

Gaza: Khaled Meshaal Gesa Umat Islam Tunjuk SolidaritiGAZA: Hamas mengingatkan umat Islam tidak hanya berpeluk tubuh dengan sekadar melihat apa yang dilakukan tentera zionis Isreal kepada rakyat Palestin ketika ini. Ketua Biro Politik Hamas Khaled Meshaal berkata, negara-negara Arab dan Islam khususnya Mesir digesa berhimpun untuk menyatakan sokongan kepada rakyat Palestin yang sedang dibunuh.

"Ramadan sentiasa menjadi bulan kemenangan kepada orang Islam.
"Ramadan 1973 menyaksikan hari kemenangan bagi rakyat Mesir dan tentera mereka ke atas Israel. Kami mahu sokongan anada," katanya dalam satu temubual di televisyen di Qatar, Doha.

Beliau turut menyalahkan negara Yahudi tersebut sebagai memulakan pencerobohan.

"Rakyat Palestin mempunyai hak untuk mempertahankan diri," kata Meshaal.

Sejak Isnin lalu, Israel melancarkan serangan udara besar-besaran ke atas Palestin dan menyebabkan lebih 53 syahid termasuk wanita dan kanak-kanak. Aktivis mendakwa tentera rejim menggunakan senjata pemusnah yang dilarang pihak antarabangsa. Meshaal berkata pihak pertahanan Palestin akan terus memikul tanggungjawab untuk mempertahankan tanah Palestin. Pihaknya juga menolak sebarang genjatan senjata selagi Palestin tidak dibebaskan sepenuhnya dari cengkaman Zionis Israel.

"Kami tidak mengancam sesiapa, tetapi kita mempunyai hak untuk mempertahankan diri kita sendiri.
"Israel hanya boleh menyalahkan diri sendiri dan pemimpin mereka untuk mana-mana tindak balas berikutnya yang akan berlaku," tegas Meshaal. - HARAKAHDAILY 10/7/2014

0 comments:

Post a Comment

 

Sample text

Sample Text

Sample Text